Onderzoeken over Lachen

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de effecten van lach na een lachyoga sessie. Hier hebben we er een paar uitgelicht:

Onderzoeken van Dr Lee Berk van de Loma Linda Universiteit in Californië. Samenvatting van één van de onderzoeken:
Bij dit onderzoek werd een groep patiënten die onlangs een hartaanval hadden gehad in tweeën gesplitst. Eén groep keek elke dag 30 minuten lang naar grappige video's en series en de andere controle groep niet. Deze patienten werden een jaar lang in de gaten gehouden en gecontroleerd op hartslag, bloeddruk etc. Na een jaar bleek het verschil tussen de groepen erg groot. De groep patiënten die elke dag lachten, bleken na een jaar minder onregelmatigheden te hebben in hun hartslag, ze hadden een lagere bloeddruk en minder stresshormonen. Ze gebruikte minder medicatie dan de andere controle groep, waarbij bijna 42% nog een tweede hartaanval had gekregen. Bij de groep die elke lachten was dat 8%.

Bekijk dit filmpje, waar je verschillende interviews met Dr Lee Berk kunt zien.


In december 2006 is er een onderzoek geweest in Bangalore, India, onder 200 IT-professionals. Om te kijken naar de effecten van LachYoga op het stressniveau van volwassenen. Zeven lachsessies zijn er gehouden over een periode van 18 dagen met de helft van de groep, waarbij elke sessie voor- en achteraf fysiologische, immunologische en psychologische tests zijn gedaan. Het onderzoek is gedaan door één van de grootste onderzoeksorganisaties in India.

De resultaten waren erg positief. Bij de groep die de lachsessies heeft gehad zagen ze een daling in hartslag, bloeddruk was significant minder en de cortisol (stresshormoon) was vermindert. De positieve emoties waren met 17% gestegen en de negatieve emoties daalde 27%. De stress die we ervaring verminderd en alexithymia (je emoties niet onder woorden kunnen brengen) daalt met bijna 9%, dus daarmee ook een sterke verbetering op de emotionele intelligentie.

bron: www.laughteryoga.org

sr_on_ly_1